Nye funktioner i Windows Server 2012

29. oktober 2012

Joergen Smed 2017 01 24 150X150 Px V11 Af Steno Studio Aps S84a0439
Jørgen SmedIt-specialist

Microsoft har haft meget stor fokus på cloud computing med deres Windows Server 2012. De har skabt et operativsystem, som kan begå sig i både private og offentlige skyer. Windows Server 2012 giver hermed mulighed for, at kunder kan åbne deres infrastruktur op, så deres servere kan flyttes rundt mellem deres egen sky og skyer hos hostingselskaber eller Windows Azure. Ud over deres strategi om cloud computing er der også kommet en masse ny funktionalitet, som alle kan få glæde af, også selvom man ikke har interesse i at brede sin infrastruktur ud over virksomhedens eget interne netværk.

Hyper-V 3.0 sprænger grænserne

De tunge drenge i serverrummet i form af ressourcekrævende databaser, mailsystemer m.m. er ikke blevet virtualiseret endnu. De kører stadig i udpræget grad på hver deres hardwareplatform. Det skyldes til dels holdninger men også begrænsninger i de virtuelle platforme på markedet. Hyper-V 3.0 sprænger grænserne for, hvad man kan virtualisere - på papiret i hvert fald.

De tekniske specifikationer:

Råstyrke

Windows Server 2012 installeret på en fysisk server:

  • 320 logiske processorer
  • 4TB RAM

Windows Server 2012 Hyper-V cluster:

  • 64 cluster noder (fysiske servere)
  • 8000 virtuelle maskiner

Virtuelle maskiner:

  • 64 virtuelle processorer
  • 1TB RAM
  • 64TB virtuelle harddiske

Fleksibilitet

Virtualisering af servere har revolutioneret it-infrastrukturen i virksomhedernes serverrum. Antallet af installerede serveroperativsystemer på virksomhedernes lokale netværk er nærmest eksploderet. Samtidig med at mange har set store besparelser på driftsomkostninger i form af strøm, pladskrav og køling.

Network Virtualization

Hyper-V 3.0 giver mulighed for at virtualisere de IP subnet, de virtuelle servere opererer i. Disse virtuelle netværk kan transporteres rundt mellem forskellige fysiske netværk over eksisterende og forskellige IP subnet. Det betyder, at du kan flytte en virtuel server rundt mellem virksomhedens egne lokationer eller ud i skyen.

Storage migration

Hyper-V har nu også fået mulighed for at flytte virtuelle maskiner mellem disksystemer, mens de kører, og de er dermed nu på højde med VMware på det punkt.

Virtuel maskine-replikation

Du kan lave en ”skyggemaskine” af en virtuel server på Hyper-V 3.0, som kan ligge i et redundant miljø. ”Skyggemaskinen” kan tage over, hvis den primære fysiske server skulle løbe ind i et nedbrud.

Remote Desktop Services

Remote Desktop protokollen i Windows Server 2012 RDP 8 - som nu hedder RemoteFX - er kraftigt forbedret, især når den bliver anvendt over WAN-forbindelser. Opsætning af Remote Desktop er også blevet optimeret, så konfigurationen er nemmere. RemoteFX bruger nu serverens primære CPU til at generere grafik i Remote Desktop sessioner ved hjælp af såkaldte vGPU’er. Hermed slipper du for at køre VDI eller RDS-sessioner på servere med specielle (og dyre) servergrafikkort. Remote Desktop understøtter også RDP-sessioner fra enheder med touchskærm, hvor du kan bruge de kendte gestus (swipe, pinch zoom osv.).

Windows Server 2012 som centralt disksystem

Windows Storage Server 2008 har i længere tid givet mulighed for at agere iSCSI target og på den måde tildele datakapacitet til andre servere via iSCSI. I Windows Server 2012 er iSCSI server indbygget i operativsystemet. Windows Server 2012 har fået et væld af ny funktionalitet, som tilsammen danner et seriøst alternativ til de centrale disksystemer, virksomheder i dag har kørende i deres SAN.

Storage Spaces and Storage Pools

Dette giver mulighed for at benytte JBOD diske til at danne virtuelle diske, såkaldt Storage Space. Du kan tilføje diske i drift uden at afbryde fildelingen. Den virutelle disk kan være tynd provisioneret, det vil sige, at du kun anvender den plads, din data reelt fylder.

SMB 3.0

Med SMB 3.0 kan Windows Server 2012 Failover Clustering lave failover uden nedetid. Hyper-V kan anvende et sådant fil-cluster til at placere de virtuelle maskiner.

Data Deduplication

Bedst som Data Deduplication er ved at udbrede sig i de centrale disksystemer, som virksomheder har investeret i de seneste år, kommer det sørme også i Windows. Det er utroligt nemt at sætte op, og det kan spare rigtig meget diskplads, alt afhængig af, hvordan de pågældende data er sammensat. Det sættes op på diskniveau og kan konfigureres med undtagelser af specifikke foldere eller filtyper. Microsoft har endda lavet et lille værktøj (DDPEval.exe), som kan give et kvalificeret bud på, hvor meget datamængden kan reduceres ved deduplikering.

Resilient File System (REFS)

Microsoft har i mange år holdt sig til NTFS som i dag er det mest udbredte filsystem i verden. De har forbedret det i årenes løb, men nu er tiden kommet til et helt nyt filsystem REFS. Der er tale om en række forbedringer i forhold til detektering og udbedring af diskfejl. REFS tjekker løbende dataområder igennem samt finder og retter automatisk eventuelle fejl uden nedetid. REFS er også designet til fremtidens krav om skalérbarhed og understøtter storage pools på op til 4 petabytes. Der er fuld bagud kompatibilitet, så ældre Windows klienter kan tilgå fil-shares, som kører REFS på Windows Server 2012.

Dynamic Access Control

Det kan godt være en tidskrævende opgave at administrere rettigheder til data på filservere i større netværk. I Windows har du altid kun kunnet referere til grupper ved tildeling af rettigheder. Disse grupper har kun statisk medlemskab, så du skal manuelt opdatere grupperne for at ændre i adgangen til ressourcer. Dynamic Access Control giver mulighed for at tildele rettigheder på basis af alle tilgængelige attributter i AD. Desuden kan du kombinere flere forskellige kriterier med AND/OR, så du får en langt mere kompliceret rettighedsstruktur, som ikke skal vedligeholdes nær så ofte som tidligere.

Automatic File Classification

Med Windows Server 2012 kan du klassificere dine data efter attributter, du selv opretter, og anvende denne klassificering ved tildeling af rettigheder. Klassificeringen kan også foregå automatisk ved at lade serveren søge gennem filer og finde tekststrenge, der automatisk klassificerer filerne.

Central Access policies

Går du hele vejen, kan du kombinere File Classification og Dynamic Access Control med Central Access policies. Nu lyder det lidt kompliceret, men meningen er faktisk at gøre det langt mere simpelt for store virksomheder at administrere rettigheder på deres data. Et eksempel kunne være, at du laver en Central Access policy, som siger, at filer fra et givent land (file classification) må tilgås af brugere fra samme land, hvis de er i den afdeling, som den pågældende data tilhører. Det kræver selvfølgelig en masse planlægning, men når denne måde at håndtere opgaven på er implementeret, er der mulighed for store besparelser på driftsomkostningerne.

Server Core

Med Windows Server 2012 kan du installere en grafisk brugeflade på din server, som du kan afinstallere igen, inden du sætter serveren i drift.

DHCP og DNS server

IP Address Management (IPAM) er en helt ny feature til at administrere IP-adresser på netværk (DHCP og DNS). Der er blandt andet kommet en DHCP failover mulighed mellem to DHCP servere der replikerer leases. Der kan laves politikker til styring af DHCP leases.

Bitlocker

Bitlocker kan kryptere hele disken eller kun bruger-dataområdet. Du kan rulle Windows 8 ud direkte med bitlocker enabled.

Data Center Bridging (DCB)

DCB er en ny måde at lave converged Fabrics i datacentret på (flere typer data trafik, der deler det samme netværk). Dette er lavet ud fra IEEE standarder.

NIC teaming

Der er nu indbygget support for teaming af netkort.

Direct Access

Der er nu kommet en serverrolle, der håndterer Direct Access på én server med mere simpel administration af Direct Access og VPN-forbindelser.

Skriv en kommentar