8 gode råd om virtualisering

25. april 2012

Manfred Heinrichs 2017 01 24 150X150 Px V11 Af Steno Studio Aps S84a0455
Manfred HeinrichsKonsulentchef

Du er garanteret allerede blevet tæppebombet med alle fordelene ved at virtualisere; fordele, der får det til at lyde som om, ALT i it-afdelingen bliver nemmere at håndtere: ændringer, opdateringer, administration, restore osv. Du skulle efter sigende spare penge på både it-investeringer og menneskelige ressourcer, samtidig med at it-afdelingens hverdag bliver meget lettere. Og så er det oven i købet mere miljørigtigt, fordi du sparer strøm og køling!

Lyder det for godt til at være sandt? Det er det ikke, hvis du bare følger en række enkle råd:

1: Planlægning, planlægning, planlægning

Vi hører ofte om virtualiseringsprojekter, der har været op ad bakke at gennemføre, og det kommer du kun uden om på én måde: Planlægning. Jo bedre overblik du har over jeres behov, den forventede udvikling i kapacitetsbehov, de nødvendige investeringer, selve processen og det forventede udbytte, jo større succes får du med at virtualisere.

2: Timing

Der er tidspunkter, hvor det er oplagt at tænke virtualisering. Du bør for eksempel tage virtualisering med i dine overvejelser ved enhver større ændring i din virksomheds it-løsninger, for eksempel i forbindelse med hardware investeringer, eller hvis du skal udskifte virksomhedens ERP-system. Desuden bør du tænke virtualisering, hvis du står over for at udvide virksomhedens datacenter, eller hvis virksomheden skal flytte.

3: Valg og fravalg

Hvor meget skal du virtualisere? I analyse- og planlægningsprocessen skal du træffe bevidste valg og fravalg i forhold til omfanget af projektet: Hvad er virksomhedens reelle behov? Er det al jeres it, inklusive servere, netværk, storage og desktops, du skal virtualisere? Hvilke faser kan projektet deles ind i? Giver det mening at starte med en lille del, få nogle erfaringer og derefter gå videre med andre dele af it-installationen?

4: Hardware

Når du skal investere i ny hardware i forbindelse med virtualisering, skal du være opmærksom på, at det godt kan betale sig at investere i kraftigere servere, fordi de skal leve meget længere end før.

Sørg for at planlægge investeringen, så du starter ud med overkapacitet, da du ellers ikke vil kunne udnytte de muligheder for fleksibilitet, som en virtualiseret løsning åbner mulighed for.

Fokus har traditionelt set været på serverne, men hvis du ikke har virtualiseret din storage, er du meget afhængig af én leverandør. Hvis du vitualiserer storage-laget, har du mulighed for at bruge storage fra flere forskellige producenter.

5: Software

Du skal overveje, hvilken type virtualisering der er den rette for din virksomhed.

Hvis din virksomhed har en mindre eller mellemstor it-installation, er det muligt, at du rent faktisk allerede er i besiddelse af produkter, hvor der er indbygget virtualisering, som du ikke udnytter i dag (for eksempel Microsoft Hyper-V som i mange tilfælde følger med Windows server-licensen).

6: Valg af leverandør

Det giver næsten sig selv, men vi siger det alligevel: Når du vælger leverandør til dit virtualiseringsprojekt, skal du gå efter nogen med omfattende erfaring med både analyse og implementering. Din leverandør kan hjælpe dig med at stille alle de rigtige spørgsmål fra start, så du ikke ender med at stå med et projekt, der kører af sporet eller knopskyder ukontrollabelt og ender med at være en belastning frem for en lettelse.

Tjek den potentielle leverandørs referencer på projekter, der ligner din virksomheds mest muligt. På den måde er du sikker på, leverandøren tidligere har gennemført fra start til slut med succes.

7: ROI

Sørg allerede fra starten for at skabe klarhed over, hvornår virtualiseringsprojektet har tjent sig hjem. Det er hele tiden vigtigt at følge op på, om du får realiseret de besparelser, du har planlagt. Besparelserne kommer tit fra et mindre licensbehov, og de bliver derfor kun realiseret, hvis du husker at opsige eventuelle overflødige vedligeholdelseslicenser og supportaftaler.

8: Organisationen

It-afdelingen skal til at tænke anderledes, men arbejdet med en virtualiseret løsning er så logisk, at dine kollegaer nemt vil kunne gå til det.

Skriv en kommentar