Dokumentation af servere kan være alfa og omega i en restore-situation

30. oktober 2013

Joergen Smed 2017 01 24 150X150 Px V11 Af Steno Studio Aps S84a0439
Jørgen SmedIt-specialist

Nogen vil mene, at dokumentation af, hvilke Windows-versioner, man kører på sine servere, skulle være nemt at holde styr på, men det viser sig desværre af og til, at det ikke altid er tilfældet. It-afdelingen bliver overhalet indenom af andre opgaver, og man får aldrig ro til at sætte processen på skinner.

Vi var for nyligt ude for at lave restore af virtuelle servere hos en kunde, som havde haft et nedbrud på deres system. De ville selvfølgelig gerne have systemet op at køre igen i en fart.

Når man skal restore servere er det for nogle backupsystemer helt grundlæggende, at man installerer Windows på samme patch-niveau, som der var på serveren før nedbruddet. Efter vi  – uden held - havde brugt det meste af aftenen og natten på at restore serverne på Windows 2008 32 bit, endte vi med at åbne backupfilerne på en anden måde, og kunne så se, at det var en helt anden version af Windows, de kørte på deres servere, end den, vi havde fået oplyst. Da vi først havde den rigtige version, fik vi serverne op at køre igen i en fart, men alt i alt endte vi med at bruge dobbelt så lang tid på restore i forhold til, hvad der reelt havde været nødvendigt.

Det kommer altid bag på mig, når der ikke er styr på dokumentation af serverne, fordi det er så nemt at dokumentere netop servere, fordi det kan ske automatisk, så man ikke engang behøverat allokere tid til det.

Hvis I vil være sikre på at have dokumentationen i orden, kan I for eksempel køre automatiske scripts hver søndag. På den måde har I altid frisk dokumentation af alle servere i form af et stamblad med de relevante oplysninger for serveren. Her kan I for eksempel se, hvor store diskene er, hvilke opdateringer der er på dem, og ikke mindst hvilken version af Windows de kører med. Stambladet ligger som en xml-fil for hver server, og den kan åbnes i en browser, så den er tilgængelig alle steder fra.

Hvis vi havde haft sådan en fil, da vi skulle restore de virtuelle servere ude hos den pågældende kunde, havde der aldrig været tvivl om, hvilken Windows-version serverne kørte på. Og så havde vi med sikkerhed sluttet restoren med natmad i stedet for formiddagskaffe dagen efter.

Skriv en kommentar