Windows Server 2016 Hyper-V - Kan det betale sig at opgradere?

30. november 2016

Joergen Smed 2017 01 24 150X150 Px V11 Af Steno Studio Aps S84a0439
Jørgen SmedIt-specialist

Windows Server 2016 har nu været på gaden et stykke tid, og mange af vores kunder overvejer i øjeblikket, om de skal opgradere deres eksisterende servere. I denne lille artikel kigger vi nærmere på Hyper-V og har samlet de nyheder, vi mener, kan gøre en forskel hos vores kunder.

Flere ting kan ændres på virtuelle maskiner, mens de kører
Windows Server 2016 tilføjer flere ændringer, der kan udføres på virtuelle servere, mens de kører. Det betyder færre servicevinduer, hvor de virtuelle servere skal lukkes ned, og arbejdet kan derfor udføres i den almindelige arbejdstid. Det er nu også muligt at ændre i RAM og tilføje/fjerne netkort, mens maskinerne kører.

Resilient File System (REFS)
REFS er den længe ventede afløser for NTFS på de store datadiske i Hyper-V. Det er her, de virtuelle maskiner er placeret. Oprettelse og udvidelse af virtuelle harddiske sker nu med det samme til forskel fra Windows Server 2012 R2, hvor man kunne vente flere timer på store diskudvidelser. Det har også andre fordele. Når backuppen af hver enkelte virtuelle server afsluttes, skal snapshottet skrives ind i den virtuelle harddisk. Med REFS foregår dette også øjeblikkeligt, hvilket betyder, at backuppen vil køre bedre end tidligere.

Konfiguration af afhængigheder mellem virtuelle maskiner
Man kan nu sørge for, at nogle virtuelle maskiner er helt oppe at køre, før andre starter. Dermed kan man tage hensyn til eventuelle afhængigheder mellem virtuelle maskiner ved opstart af miljøet. 

Delte virtuelle harddiske
Allerede i Windows 2012 R2 introducerede Microsoft muligheden for, at en virtuel harddisk kunne deles mellem flere virtuelle servere. Det gav muligheden for at køre eksempelvis et virtuelt SQL Failover Cluster. Windows Server 2016 har nu fjernet de sidste begrænsninger i disse diske, så det nu er muligt at tage backup af dem gennem de fysiske servere (Veeam eller lign.) og ændre størrelsen på dem, mens de kører.

Production Checkpoints
Nu snakker Hyper-V sammen med VSS-servicen i den virtuelle maskine, når der laves snapshots/Checkpoints. Det betyder, at applikationer i den virtuelle server, der understøtter VSS, vil være konsistente i et snapshot/Checkpoint. Det forbedrer løsninger, der bruger snapshots (fx Hyper-V Replica) væsentligt.

Rullende Cluster-opgradering
Det er nu muligt at opgradere fra Windows Server 2012 R2 Hyper-V Cluster til 2016. Det er for første gang ikke nødvendigt at lave et nyt cluster ved siden af det gamle og flytte ressourcer. Det gør opgraderingen nemmere.

Konklusion
Ja, vi mener, det kan betale sig at opgradere. Der er en lang række forbedringer at hente, som, vi mener, vil betyde en mærkbar forbedring for de fleste af vores Hyper-V kunder.

 

Vi beklager. Der er lukket for tilgang af nye kommentarer.
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at kontakte os direkte.